svestkovykolac-2

Drobenkový koláč se švestkami

Švestkový drobenkový koláč je takové naše rodinné zlato. Během sezony švestek pečeme aspoň dva týdně, protože se po něm vždycky zapráší. Obzvlášť ho miluje náš Kryšpín, který už zvládne skoro celou přípravu koláče sám a pak s každým kousnutím říká: „Barčo, tenhle koláč je fakt nejlepší!“ Já jsem tak dojatá, že se hned můžeme pustit do dalšího! Tak si to udělejte v neděli hezký, upečte koláč a hlavně neošiďte máslo a přípravu pyré! Krásný víkend!

Koláčová forma s průměrem 26 cm / 6–8 porcí
Doba přípravy: 25 minut + 20 + 45 minut pečení

200 g polohrubé mouky
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
120 g dobrého másla, trochu změklého
50 g cukru krupice
600 g čerstvých švestek
1 vrchovatá lžíce domácího vanilkového cukru

Na drobenku:
3 lžíce hrubé mouky
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce másla

1443770600565

1443770645946

1. Předehřeju si troubu na 180 °C. V míse smíchám mouku, vanilkový cukr, kypřicí prášek a sůl. Máslo si nakrájím na kostičky a mezi prsty ho promnu s cukrem. Postupně přisypávám moučnou směs a vše mnu mezi prsty, dokud mi nevznikne drobenka. Z pečicího papíru si vystřihnu kolečko o trochu menší než obvod formy, položím ho do formy, aby se mi koláč zbytečně nepřichytil. Drobenkové těsto pak postupně přitlačím ke dnu formy. Vložím do trouby a peču zhruba 20 minut.

2. Mezitím si připravím ovoce. Omyté švestky nakrájím na šestinky a rozdělím na dvě stejné hromádky. Z první připravím pyré, díky kterému bude koláč hezky šťavnatý. Polovinu švestek dám do rendlíku s trochou vody a vanilkovým cukrem. Vařím na mírném ohni, dokud se ovoce nerozvaří. Pak ho propasíruju přes sítko do mísy.

3. Na předpečené těsto nanesu několik lžic pyré a rovnoměrně ho rozetřu. Zbylé švestky kladu postupně kolem dokola, od obvodu až do středu. Pak je lehce přeliju zbytkem propasírované šťávy, rozetřu štětečkem a peču asi 40-45 minut.

4. Než se mi koláč upeče, připravím si drobenku. Na pánvi si opeču mouku. Když je světle hnědá, vsypu cukr a promíchám. Potom přidám kousek másla a sundám pánev z plotny. Pokračuju v míchání, dokud nemá drobenka správnou konzistenci. Hotovou drobenku nasypu s pomocí vařečky na talíř a nechám vychladnout.

5. Jakmile se mi zdá, že je koláč skoro upečený, posypu ho drobenkou a peču ještě asi 5 minut. Koláč je hotový, když je celý krásně zlatý!

1443770687803

1443770717649

1443770750462

1443770779250

1443770805232

1443770839840

6 komentářů k “Drobenkový koláč se švestkami

  1. Perfektní!Jednoduchý efektní recept,akorat sladkokysely a lehce křupavý.Příprava 20 minut a 2 zaspinene misky,takze se zvládne i v zari az zacne skola.A asi ani neni tak moc kaloricky

  2. Zdravím Vás Báro,
    tak já jsem si kvůli Vám koupila i krásnou červenou formu… Tento koláč, jak říká manžel takový kavárenský-domácí nám moc chutná. Myslím, že se mi povedlo manžela po letech šokovat, že jsem něčeho takového vůbec schopná… 🙂 Děti trošku obrblávačka kvůli drobence, protože babička takovou tmavou nedělá a kdesi cosi. Dostali výchovnou přednášku o tom, že je to normální jídlo a co by za to dali děti v Africe… 😀 Ale prázdninový koláč ten je nadchnul a vůbec všechny, kdo mohli ochutnat, což je vždy trošku problém, protože se moc nechceme dělit… 🙂
    Ať se Vám daří a my se těšíme na další sladké tipy, hlavně podzimní a zimní, to bude výzva…

  3. […] Tady je recept a moje rada zní: Nebojte se přidat víc švestek a namísto bílého cukru použijte ten třtinový, koláč je pak krásně zlatý. […]

  4. Dobrý den, nevím zda jste ho opravdu pekly,ale podle přesného popisu se nepeče 20 minut,ale dvakrát tolik . Navíc nedrží pohromadě, jíst se musí lžíci. Chuť je docela dobrá. Já si ho do receptů určitě nepřidám. ?

    1. Hezký den Kamilo, to mě mrzí, že Vám koláč nedržel dohromady. Samozřejmě, že jsem koláč pekla, je to u nás doma stálice 🙂 Jak je psáno v receptu, samotná příprava trvá cca 25 min, pak se těsto přepéká 20 min (bod č. 1) a nakonec se se šťávou i samotnými švestkami peče dalších 40 – 45 min (bod č. 3). Snad se příště povede! Bára

  5. Výborný recept,koláč peču pořád z různých druhů ovoce, třeba i s tvarohem. Děkuji

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *